knihy o bohatství pro ženy

3 knihy o bohatství pro ženy

V tomto článku bych s vámi ráda sdílela tři inspirativní knihy o vytváření bohatství pro ženy. Zaměřila jsem se na knihy, které nejsou příliš byznysové a zaměřené na výkon a které se zabývají spíše správným mindsetem.

1. Jak myslí milionáři – T. Harv Ecker

T. Harv Ecker je otcem finančního mindsetu. Ve své knize nás seznámí se základním schématem toho, jak naše myšlenky ovlivňují naší realitu.

Jde o toto schéma:

ZÁŽITKY -> MYŠLENKY -> POCITY -> ČINY -> VÝSLEDKY

Naše zážitky ovlivňují to, jak přemýšlíme.

Naše myšlenky ovlivňují to, jak se cítíme.

Naše pocity ovlivňují to, jak se rozhodujeme a jaké děláme na základě těchto rozhodnutí činy.

A naše činy vedou k výsledkům a tedy i k nové realitě.

Je důležité říct, že v tomto řetězci není možné změnit první článek – tedy naše minulé zážitky a zkušenosti, které máme a které určují to, jak nyní přemýšlíme. Co ale změnit můžeme, jsou naše myšlenky – tedy to, jaké máme přesvědčení a to, jak smýšlíme o sobě a o světě kolem nás. Pokud se nám podaří změnit myšlenky, které nás stahují dolů a zaměnit je za myšlenky, které nás podporují a povznášejí, bude to mít za následek, že se budeme cítit lépe.

Je také známo, že většina našich rozhodnutí je řízena emocemi, i když se to snažíme ospravedlnit logikou. Pokud se tedy budeme cítit lépe, budeme také dělat lepší rozhodnutí. Činy na základě těchto rozhodnutí nám do života přinesou lepší pozitivnější výsledky. A právě tyto pozitivní výsledky zase mají vliv na to, jaké zážitky prožíváme a jaké nové zkušenosti získáme. A pokud jsou tyto nové zážitky pozitivnější, opět to pozitivně ovlivní naše další myšlenky a tak dále pořád dokola. Proto i malá změna myšlenek může roztočit kolo nových pozitivních změn v našem životě.

T. Harv Ecker ve své knize dále uvádí 17 zásad, které odlišují bohaté lidi od střední třídy a chudých lidí.

Jsou to:

  1. Bohatý člověk věří, že si svůj život utváří sám. Chudý člověk věří, že ho životem smýká náhoda a osud.
  2. Bohatí lidé hrají, aby vyhráli. Chudí hrají s cílem neprohrát.
  3. Bohatí lidé jsou odhodlaní pracovat pro své bohatství. Chudí lidé chtějí být bohatí.
  4. Bohatí lidé uvažují ve velkém. Chudí myslí v malém.
  5. Bohatí lidé se zaměřují na příležitosti. Chudí vidí překážky.
  6. Bohatí lidé obdivují jiné bohaté lidi. Chudí lidé je nenávidí.
  7. Bohatí lidé se přátelí s úspěšnými, optimistickými lidmi. Chudí lidé se dávají dohromady se zoufalci, kteří vidí všechno černě.
  8. Bohatí lidé umí předvést své silné stránky a zdůraznit svou cenu. Chudí neumí prodat sami sebe.
  9. Bohatí lidé jsou větší než jejich problémy. Chudí lidé se nechávají svými problémy zavalit.
  10. Bohatí lidé umí nejen dávat, ale i přijímat. Chudí lidé mají s přijímáním potíže.
  11. Bohatí lidé si nechávají platit podle svých výsledků. Chudí lidé si nechávají platit podle času, který prosedí v práci.
  12. Bohatí lidé chtějí všechno. Chudí lidé uvažují ve stylu “buď  a nebo”.
  13. Bohatí lidé sledují svůj majetek. Chudí lidé sledují své příjmy.
  14. Bohatí lidé své peníze dobře spravují. Chudí o tom nemají ani páru.
  15. Bohatí lidé nechávají své peníze, aby na ně pracovaly. Chudí lidé pracují na své peníze.
  16. Bohatí lidé jednají, i když mají strach. Chudí se nechají svým strachem paralyzovat.
  17. Bohatí lidé se stále učí. Chudí si myslí, že už všechno vědí.

Kniha T. Harv Eckera Jak myslí milionáři je základní knihou podnikatelského mindsetu a je v češtině. Je to skvělá kniha na začátek, pokud chcete pracovat na svém podnikatelském mindsetu. A je to také kniha, ke které se můžete opakovaně vracet. Vždy v ní najdete něco nového a vždy vás obohatí.

2. You Are a Badass at Making Money – Jen Sincero

Tuto knihu jsem četla původně v angličtině a když se mi dostal do ruky její český překlad, podruhé bych se raději opět vrátila k anglické verzi. Česká verze knihy zní Jsi fakt borec, umíš vydělat prachy – nastavte si mysl na blahobyt. Nesuďme ale knihu podle českého překladu a pojďme se mrknout, na co se můžete těšit uvnitř, pokud si ji přečtete.

Jen vypráví svůj vlastní příběh, když žila se svou kočkou v malém bytě předělaném z garáže a byla opravdu beznadějně chudá. Hrdě se stavěla za názor, že peníze nepotřebuje, protože jsou přeci důležitější lidé, láska, peníze a zážitky než mít peníze. Nenapadlo ji, jak úžasné by bylo, kdyby měla obojí. Jednou jí už ze svého mizerného života bylo opravdu na nic a rozhodla se, že s tím něco udělá. A jak správně předpokládáte – začala sama u sebe – a to tím, že sama sobě dovolila přestat se topit v mizérii a nedostatku peněz a dovolit sama sobě zbohatnout.

“Jednou z největších překážek vydělávání spousty peněz není nedostatek dobrých nápadů, příležitostí a času nebo to, že jsme moc velcí lajdáci či hlupáci, ale skutečnost, že si nedovolíme zbohatnout.”

Bohatství definuje jako schopnost dopřát si věci a zážitky, které potřebujeme k tomu, abychom naplno prožili co nejautentičtější život. No, není toto krásně řečeno? Bohatství je pro každého jiné a jedinečné. Důležité ale je přiznat si, že po něčem toužíme a neříkat si, že nám na tom nezáleží, abychom si ospravedlnili to, že na tom nejsme ochotni pracovat.

Ráda bych sdílela pár citátu z knihy, u kterých jsem si ohnula růžek a které doufám, že vás také inspirují.

“Váš vnější svět je zrcadlovým odrazem vašeho vnitřního světa.”

“Co vypouštíte z úst, vypouštíte do svého života.”

“Vaše myšlenky ve vás probouzejí emoce a emoce vás burcují k činům, které utvářejí vaší realitu.”

“Uvědomte si, jaké máte omezující myšlenky a názory. Zpochybněte je a prozkoumejte. Přepište je. Nové verze vyslovujte hrdě a nahlas.”

“Musíte stát o svoje sny víc než o to svoje divadlo.”

“Co se vám honí hlavou, to vám co nevidět přistane v klíně.”

“Dělat si starosti znamená modlit se za to, co v životě nechceme.”

“Když se soustředíte na minulost, jste slepí vůči přítomnosti”.

“Myšlenky, názory a emoce, které nevědomky neodmítneme, nevědomky přijímáme.”

“Blahobyt čeká na ty, kdo věří, že možné je cokoli, i když všechno nasvědčuje tomu, že to ani náhodou.”

“Co si můžete, či nemůžete dovolit, je jen ve vaší mysli.”

“Výmluva není nic jiného než reakce na výzvu, které jste odevzdali moc. “

“Nemůžete vidět, jak se blýská na lepší časy, když se díváte zamženými brýlemi oběti.”

“Čas má ten, kdo si ho udělá a ne ten, kdo se ho pokouší najít.”

“Když podlehnete strachu, podlehnete iluzi, že můžete předvídat budoucnost.”

“Můžete mít svoje ego nebo můžete mít svoje sny.”

“Jste lidé, občas něco zvoráte. Občas něco zvorá někdo jiný. Nechte to plavat.”

“Sebeláska je dělání věcí, které nám dělají dobře”.

“Příroda nám to dělá snadné. Těžké si to děláme my.”

Knihu Jen Sincero Jsi fakt borec, umíš vydělat prachy koupíte v knihkupectvích nebo na internetu a najdete v ní spoustu podnětů pro váš mindset růst.

3. We Should All Be Millionaires – Rachel Rodgers

Pokud chcete začít dělat lepší rozhodnutí ve svém životě, tahle kniha je pro vás to pravé. Rachel Rodgers je právnička a byznys koučka.

Je to kniha o zkušenostech ženy tmavé pleti, která porazila mnoho překážek a vytvořila milionový byznys navzdory tomu, že neměla taková privilegia jako americký bílý muž. Řekla bych, že je to kniha zdravě feministická – taková, která vás inspiruje k tomu, vzít si to, co vám náleží a nehrát druhým jen hodnou holčičku.

“Získejte, co chcete, namísto toho, aby vás druzí měli rádi.

Nejprve musíte pochopit, že jako žena jste byla vychovaná k tomu být milá a hodná. Je to evoluční, protože všichni potřebujeme někam patřit. A navíc se naše společnost ve vztahu k ženám takto vyvinula. Nezáleží ale na tom, proč tomu tak je – potřebujete si to především uvědomit, aby se to mohlo změnit. To samozřejmě neznamená, že už dál nebudete milá a hodná. Znamená to, naučit se vždy vyhodnocovat, zda být hodná škodí tomu, co skutečně chcete nebo potřebujete. Jste hodná namísto toho, abyste poslouchala své skutečné touhy? Pokud se chováte mile, i když nechcete, ve skutečnosti jen lžete.”

Mám tuto knihu ráda, protože mi pomáhá pracovat s hranicemi, které mám vůči druhým a které jim nemusím dovolit překračovat.

Rachel se ve své knize (stejně tak jako předchozí autoři) zabývá myšlenkami, které máme ohledně bohatství a jak ovlivňují doslova vše v našem životě – od toho, čemu věříme, že dokážeme, přes to, čeho se bojíme, až po to, co se vůbec odvážíme udělat, abychom změnili svou finanční situaci.

Jsou to například tyto myšlenky:

Peníze pro mě nejsou důležité.

Musím pracovat opravdu tvrdě, abych vydělala peníze.

Neumím to s penězi.

A právě tyto myšlenky (a mnohé další) nás drží dole a nedovolí nám růst. Proto je práce na našem mindsetu tak moc důležitá.

Tato kniha We Should All Be Millionairs od Rachel Rodgers je zábavná, sarkastická a jak se v angličtině říká “empowering”. Obsahuje mnoho praktických rad.

Pokud neumíte anglicky nebo vás nebaví číst, můžete se připojit do LUCIES online, kde se všem těmto třem knihám věnujeme v rámci Čtenářského klubu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

průvodce pro vás

Kým byste byla,
kdybyste se nebála?

Tento průvodce vám pomůže zodpovědět si na otázku,
kým byste mohla být a jak byste podnikala, 

  • kdybyste se nebála,
  • kdybyste o sobě nepochybovala
  • a kdybyste věděla, že vše co chcete, můžete mít. 

Odpovědi, které díky tomuto průvodci naleznete, změní vše. Máte odvahu podívat se do svého nitra a spatřit tam tu ženu, která žije a podniká ze svého nejvyššího potenciálu?