vyhoření v podnikání

O vyhoření v podnikání


VYHOŘENÍ V PODNIKÁNÍ

Poslední dobou během svých koučinkových setkání vidím často jeden opakující se vzorec. Klientka se na mě obrátí s tím, že se jí v podnikání přestává dařit, je z toho vyčerpaná a hledá nejkratší cestu, jak z toho ven. V těchto případech může být někdy řešení jednoduché – například stačí odstranit nějaký konkrétní návyk nebo vzorec chování, který ji škodí nebo třeba jinak koncipovat nabídku. Ale někdy je řešení mnohem komplexnější. 

Obracejí se na mě nejčastěji ženy kreativní solopreneurky od 30-50 let, které jsou zároveň i mámy a manželky, a některé z nich současně pečují také o své rodiče. Jsou v situaci, kde se snaží naplnit potřeby všech okolo a samozřejmě také svých klientů. Nosí v hlavě, kdy bude jejich dítě psát písemku z kvadratických rovnic, že musí koupit tablety do myčky, co uvaří k večeři, kdo má kdy narozeniny a jaký mu koupí dárek, kdy se jde se psem na očkování a že manželovi dochází vosk na vousy. K tomu vaří, pečou, uklízí, pečují, starají se a do toho podnikají, protože ve vydělávání peněz nechtějí svého manžela nechat a protože se chtějí také realizovat a dělat něco smysluplného, co pomáhá druhým. 

Hroutí se pod tíhou toho, co vše musí zvládnout, zařídit, co vše musí umět, že si mají jít zaběhat a že k večeři si mají dát raději salát. A do toho cítí obrovský tlak na to, aby byly úspěšné a vydělávaly peníze. Pečují o své klienty i o své podnikání, učí se neustále nové věci, pracují na sobě a za celý den se nezastaví. Večer padnou do kómatu a ráno už na ně čeká vypravování dětí do školy, svačiny, hledání tenisek na tělocvik, pračka, myčka, sušička a další kafe.

Do toho cítí tlak, že jim ujíždí vlak, cítí strach z konkurence a pochybují o sobě. Vědí, že potřebují růst, ale z nějakého důvodu se jim v podnikání přestává dařit. Cítí, jakoby se ztrácely nejen ve svém podnikání, ale i samy v sobě. Mají pocit, že už se asi tak trochu zamotaly do toho, kdo vlastně jsou a co nabízejí druhým. Chtějí to hned napravit, být brzy v cíli a včera už bylo samozřejmě pozdě.

Co ale v takové situaci dělat? Odpověď není jednoduchá a řešení je jedinečné stejně tak, jako je každá z nás jedinečná a v jaké konkrétní situaci se každá z nás nachází. Někdy prostě neexistuje jednoduchý krok ani návod – je potřeba přijmout, že je cesta někdy delší, než bychom si přály. 

Je tu ale jedna společná věc, kterou vidím. My ženy máme sklon pečovat o všechny kolem, jen ne o sebe. Máme sklon dát na první místo vše okolo, jen ne sebe. A máme sklon dát lásku a péči všem kolem, jen ne sobě. Jako bychom my samy nebyly prioritou.

DEJTE LÁSKU A PÉČI NEJDŘÍVE SOBĚ

Zdravé podnikání, a nejen to – úplně vše v životě, vychází z naší lásky k sobě. Pokud se milujeme, nebudeme si ubližovat, nebudeme překračovat své hranice a nebudeme neustále upřednostňovat potřeby všech okolo. Láska k sobě zahrnuje vědět, kdo jsme, co milujeme, co nás baví a naplňuje, kde jsou naše silné stránky, ale také co nás zraňuje, bolí, nebaví, nudí a v čem nejsme dobré. Láska k sobě vyžaduje tento jedinečný koktejl přijmout a ctít a také najít svou vnitřní sílu a svobodu – nedělat to, co nás bolí, říkat ne, stát si za svou hodnotou, nastavit si své hranice a respektovat svá přání a potřeby, protože víme, že se samy dokážeme vždy podržet.

Vědět, kdo jsem, milovat sama sebe a mít sílu a odvahu si zatím stát, žít svůj život autenticky a naplňovat své vlastní srdce až po okraj, se jeví jako velmi odvážný a někdy až nemožný úkol. Není tedy divu, že mnoho podnikatelek, které pečují o děti, rodiče a zároveň o své podnikání, končí vyhořelých a úplně vyčerpaných. 

Pokud se to stalo i vám a pořád přemýšlíte, jak najít tu nejjednodušší a nejkratší cestu k tomu, aby vám podnikání zase fungovalo, připusťte si, že je na čase se zastavit a odpočinout si, spíš než hledat narychlo řešení a pak dělat rozhodnutí, která vycházejí z nedostatku. 

Pokud se cítíte vyhořele, není lepší dát sama sebe zase do souladu se sebou, než se trápit a utahovat sama sobě oprátku kolem krku ještě těsněji? Nejdřív musíte dát do pořádku sebe, pak teprve následuje vaše podnikání.

NEUTÍKEJTE PŘED BOLESTÍ

Víte s vyhořením je to jako s každou bolestí, která nás potká – ať se jedná o nějakou vážnou situaci v našem životě jako je rozvod, nemoc, smrt nebo třeba vztahové problémy, které doprovází vnitřní bolest. Je potřeba přijmout, že teď není čas růst v podnikání, ale že je čas se zastavit, vyléčit se a vyrůst osobně.

Mnoho lidí utíká k práci nebo k jiným rozptýlením, aby bolest utlumili a už jí necítili. To může na nějakou dobu pomoci, ale stejně se vždy nakonec dostanete do stejného, ne li horšího bodu, že je potřeba onu bolest řešit. 

O bolesti něco vím a vím taky, že když seberete odvahu a když před ní neutečete, přijmete ji a dokážete s ní pobýt, stane se jedna neuvěřitelná věc. Bolest vám ukáže cestu. Začnete nacházet sama sebe, protože zjistíte, že nic ani nikdo jiný vás nenaplní, tak jako vy sama. Díky bolesti si uvědomíte, kdo nejste a zároveň začnete nacházet hluboko v sobě, kdo skutečně jste, co vás dělá šťastnou a co vás baví – a najdete způsoby, jak naplnit sebe sama každý den a jak se sama udělat šťastnou. 

Možná budou některé dny jako na houpačce, probudíte se s bolestí, ale vědomě se rozhodnete, že dnes sebe sama naplníte až po okraj. Bolest vás, pokud před ní neutečete, donutí přidat péči o sebe sama do každého dne, i přes všechny povinnosti, které máte. 

Objevíte nejen, co vás dělá šťastnou, ale také přirozeně dojdete ke změně myšlení a návyků, které vám pomohou najít v životě rovnováhou mezi prací, péčí o rodinu a o sebe. Bolest vás totiž bude navádět cestou, abyste sama našla způsoby, jak vše aplikovat do svého každodenního života. 

Získáte tak dar, že se nakonec budete cítit natolik dobře, že budete znovu schopná roztáhnout svá křídla i v podnikání. Nakonec budete nejen silnější, budete také znát sebe sama mnohem víc – a budete naplněná, protože najdete parťáka, který tu pro vás je, který vás miluje bez podmínek a který vás nikdy neopustí. 

Tím párťákem jste vy sama. Pokud budete sama sobě oporou, budete každý den autentičtější a budete se rozhodovat ve vlastním zájmu. Čím víc autentičtější a pravdivější sama k sobě budete, tím více se bude projevovat to, kdo jste uvnitř i navenek. Budete víc v souladu, budete ve svém flow a budete přitahovat do svého života ty správné věci, lidi, spolupráce a příležitosti. Zdroj vaší síly, lásky a sebehodnoty, ze kterého potřebujete vycházet jak v životě, tak v podnikání, leží tedy uvnitř vás. 

Pro úspěšné podnikání je totiž potřeba vycházet z pocitu dostatku a lásky a dělat jeden správný krok za druhým směrem k vašemu cíli. Proto, pokud se cítíte vyhořele a vyčerpaně, netlačte na pilu a dovolte si sama sobě zastavit. Přijměte, že teď vaše podnikání není priorita, že teď jste prioritou vy a že je na čase opečovat sebe sama jako zlatou slepičku, která nese zlatá vajíčka. Sama jsem měla osm slepic a vím, že když nebude slepička šťastná a spokojená, nebudete mít vajíčka. Když bude mít hlad, žízeň a bude ve stresu, vajíčka prostě nebudou. A to samé platí nejen pro slepičky, ale také pro nás pro všechny. 

Možná je na čase zpomalit a vrátit se zase sama k sobě. Vyhoření a bolest je důsledkem toho, že jste tu pro sebe nějakou delší dobu nebyla a že jste se rozhodovala z nelásky a z nedostatku. A právě tato rozhodnutí, která jste udělala a nehleděla při tom na sebe, vás dostala do stavu vyčerpání, zamotání se do svého podnikání a také do stavu, že máte pocit jako byste zapomněla na to, kdo vlastně jste a co chcete předávat druhým. A to je při budování osobních značek nežádoucí, protože tak matete své zákazníky a nedáváte do svých produktů a služeb tu správnou energii. 

Poté, co si dovolíte se zastavit a dáte si prostor pobýt sama se sebou, začne se přirozeně objevovat i touha dát do souladu také vaše podnikání. 

VLČÍ ŽENA

Mám moc ráda příběh o vlčí ženě, který jsem objevila v mé oblíbené knize Ženy, které běhaly s vlky od Clarissy Pinkoly Estés, která je jungiánskou psychoanalytičkou a etno-klinickou psycholožkou. V této knize se zabývá archetypem divokých žen, které jsou podle mého názoru ženy, které jsou v souladu se sebou.

La loba neboli vlčí žena podle dávného příběhu žije v hloubi duše každé ženy. Autorka toto místo nazývá řekou proudící pod řekou. Je to hluboké místo uvnitř nás, kterého se můžeme dotýkat a které je naší mocnou součástí. 

S vlčí ženou se potkáte, když jste unavená a ztracená. V podnikání to poznáte tak, že k vám nepřichází dost peněz, nic vás netěší, nevíte, co máte dělat, přistupujete ke klientům generalizujícím způsobem a snažíte se to vše rychle napravit pomocí kontroly a síly a nehledět na to, jak se při tom cítíte. 

Vlčí žena je divoká stařena, která chodí po krajině a sbírá kosti. Má obzvláště ráda kosti vlků. Pokud se jí podaří najít kostru vlka, přinese si ji k sobě ke své chýši a pak celý den přemýšlí, jakou píseň kostře vlka zazpívá večer u ohně. 

A když nadejde čas, vlčí žena začne zpívat a zpívá tak dlouho, dokud se na kostech nezačne objevovat maso a srst. La loba zpívá do té doby, dokud se vlk znovu nenadechne a neožije. Podle příběhu se vlk postaví na nohy, rozběhne se do krajiny, na obzoru se otočí a je z něj žena. 

Je to krásné přirovnání o tom, jak se dostat zpět do souladu – sama se sebou, se svým životem i se svým podnikáním. Je potřeba hledat naše kosti – což jsou naše neměnné, pevné, nezničitelné základy. A když je najdeme a poskládáme, můžeme se rozmyslet, co nového stvoříme. Je to akt znovuzrození. Zpěv je zde hlasem naší duše, která vdechuje kostem nový život, novou píseň, kterou budeme žít. 

Mýtický příběh o vlčí ženě nám tedy jasně ukazuje, že pokud jste vyhořelá a cítíte, že je před vámi fáze přerodu ke svému autentičtějšímu já v osobním životě i v podnikání, není možné tlačit na pilu, popřít vaší cestu nebo ji nějakým způsobem násilně obejít. Součástí je totiž nechat staré nepotřebné věci zemřít, podívat se znovu do svého jádra a vybrat si novou autentičtější cestu – i když to bude v praxi vypadat tak, že děláte kroky směrem vpřed a nemáte pevnou půdu pod nohama. Proto zkuste na své cestě pobýt – v těch příjemných i nepříjemných věcech, nesnažte se jednu kapitolu násilím zavřít a druhou násilím otevřít. 

ROZTÁHNOUT KŘÍDLA

Pokud si touto cestou projdete, můžete zase roztáhnout svá křídla, rozzářit sebe sama a tak zase začít svítit na své klienty, kteří tu změnu poznají a budou k vám přitahováni.

Zkuste si sama pro sebe představit, jak by to vypadalo, když byste podnikala ze svého autentického já, když byste cítila lásku sama k sobě, pečovala o sebe a byla si vědomá své vlastní hodnoty. 

Jaké by to bylo, kdybyste znovu roztáhla křídla ve svém podnikání a to tak, abyste byla v souladu se sebou. Určitě byste našla způsoby, jak méně a efektivněji pečovat o druhé a mnohem více o sebe. Také byste znovu objevila své poslání a jedinečný dar, který předáváte druhým a aplikovala ho do svého podnikání. Možná byste některé produkty a služby vyškrtla a místo toho vytvořila něco nového. A zřejmě byste už neměla potřebu podhodnocovat se, nenastavovat klientům pevné hranice, prokrastinovat přemýšlením, pracovat do úmoru nebo se ztrácet v pasti perfekcionismu. Žilo a podnikalo by se vám úplně jinak. 

Pokud cítíte, že jste také na této cestě, netlačte na sebe, pokuste se vyměnit kontrolu za důvěru a nechte se vést tímto kouzelným procesem. Vše co hledáte, máte k dispozici uvnitř sebe. 

A pokud potřebujete na své cestě podpořit a nebýt na ní sama, jsem tu pro vás v rámci byznys koučinku a mentoringu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Načerpejte inspiraci, získejte užitečné tipy a stáhněte si zdarma hodnotné online produkty. 

V sekci získáte tipy na knihy a užitečné nástroje, e-book, Showit šablonu zdarma, doporučení na inspirativní podnikatelky a ochutnávku přednášek z LUCIES online. 


inspirativní sekce

Inspirace, tipy & zdroje pro vaše podnikání