syndrom podvodníka

Syndrom podvodníka a jak s ním zatočit


 

Až 70% lidí s ním má zkušenosti. A trpí jim častěji ženy na vysokých pozicích. Pojďme se mu tedy podívat na zoubek a prozkoumat, co tento syndrom je, jak se projevuje, před čím nás varuje a jak je možné si pomoci, aby negativně neovlivňoval růst ve vašem podnikání.

CO TO JE SYNDROM PODVODNÍKA?

Tento syndrom se projevuje vírou, že jste se tam, kde jste, dostala náhodou, omylem nebo jen díky štěstí (a to i přes to, že existují důkazy o tom, že jste si svůj úspěch rozhodně zasloužila). Jeho součástí je strach, že druzí odhalí pravdu o tom, jak jste ve skutečnosti nedostatečně vzdělaná, neschopná nebo nekompetentní a že si svůj úspěch nezasloužíte.

JAK SE SYNDROM PODVODNÍKA PROJEVUJE?

Syndrom podvodníka se projevuje nejčastěji dvěma způsoby:

  • buď se ho snažíte porazit
  • nebo se jím necháte porazit.

Když se ho snažíte porazit, projevuje se to perfekcionismem, workoholismem a také tím, že si stanovujete vysoké cíle, které jste schopná zvládnout pouze s vysokým nasazením. Proto pracujete na 200% a běžný cíl pro vás není dost dobrý. Vše musí být dokonalé a možná ještě lepší. To ale přináší negativní důsledky jako jsou deprese, úzkosti a častá vyhoření.

Pokud poráží impostor syndrom vás, znamená to, že se neodvážíte dělat věci, které jsou potřebné proto, abyste se v podnikání dostala tam, kde chcete být.

KDE SE SYNDROM PODVODNÍKA BERE?

Podle psycholožek Clancové a Imesové má původ syndromu podvodníka v rodině, a to ve dvou případech:

  1. Pokud jste měla staršího “chytřejšího” (nadanějšího, inteligentnějšího, zdatnějšího) sourozence nebo příbuzného a byla jste považována za tu “méně chytrou”. 
  2. Pokud jste byla rodinou oslavována jako “ta chytrá”, které se vše daří a nemusí se zas tak snažit.  

Z vlastních zkušeností i ze zkušeností mých klientek a podnikatelek kolem mě mi vyplynulo, jak moc souvisí syndrom podvodníka s vnímáním naší vlastní sebehodnoty.

JAK JE MOŽNÉ SI POMOCI?

  • Je potřeba jednat, i když syndromem podvodníka trpíte a bojíte se udělat cokoliv. K růstu vašeho podnikání na novou úroveň potřebujete jednat směrem ven, i když se bojíte a i když o sobě pochybujete.
  • Uvědomte si, kde ve vašem dětství, dospívání, ale i v dospělosti může mít syndrom podvodníka svůj původ a pokuste se příště reagovat jinak než naučeným vzorcem.
  • Uvědomte si, co vám syndrom podvodníka bere a co vám dává.
  • A pokud stále pochybujete, podívejte se na fakta – ideálně data napsaná na papíře – co jste dokázala, jaké máte vzdělání a zkušenosti a uvědomte si, že to nebyla náhoda a že jste tvrdě pro svůj úspěch pracovala.

PŘED ČÍM NÁS SYNDROM PODVODNÍKA VARUJE?

To, že se cítíte jako podvodník může být samozřejmě založeno na tom, že k tomu můžete mít i skutečné důvody. Znalost syndromu podvodníka a jeho projevů se tak může stát skvělou výmluvou pro anulování vlastních negativních pocitů, které jsou ale založeny na reálných základech – možná vážně pro to, co chcete dělat, potřebujete získat více praxe a doplnit si certifikaci nebo vzdělání, které je legislativně vyžadováno pro výkon vaší činnosti. Dodržování zákonů, používání odpovědnosti, etiky, morálky a sebereflexe je v našem vlastním podnikání velmi důležité.

A na závěr…jak to máte vy se syndromem podvodníka? Jaké jsou vaše zkušenosti nebo výzvy, kterým čelíte? Napište mi zprávu, email nebo komentář. A já se budu těšit na další epizodu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

průvodce pro vás

Kým byste byla,
kdybyste se nebála?

Tento průvodce vám pomůže zodpovědět si na otázku,
kým byste mohla být a jak byste podnikala, 

  • kdybyste se nebála,
  • kdybyste o sobě nepochybovala
  • a kdybyste věděla, že vše co chcete, můžete mít. 

Odpovědi, které díky tomuto průvodci naleznete, změní vše. Máte odvahu podívat se do svého nitra a spatřit tam tu ženu, která žije a podniká ze svého nejvyššího potenciálu?