Cesta Hrdiny v podnikání

CO JE TO CESTA HRDINY?

Už jste slyšeli o cestě Hrdiny? Je to taková roadmapa, která se vám hodí, pokud chcete lépe porozumět sobě, své značce i svému zákazníkovi. Joseph Campbell ji podrobně rozepsal ve své knize Tisíc tváří hrdiny

V souvislosti s cestou Hrdiny je často spojován pojem Monomýtus. Podle Wikipedie je monomýtus označení pro základní dějové schéma většiny mytologických, respektive hrdinských příběhů (a velké části příběhů vůbec), jaké kdy byly vytvořeny.

„Vždy nacházíme jeden proměnlivý, ale přesto neměnný příběh..“

Joseph Campbell

PROČ SE ZAJÍMAT O CESTU HRDINY V PODNIKÁNÍ?

Proč bychom se o něj měli zajímat? Každá služba nebo produkt zákazníka někam vezme. Díky nákupu produktu nebo služby něco prožije, dostane se z místa, kde je, do místa, kde chce být. Na konci se stane o něco jiným člověkem, někam se transformuje. Pokud chceme dobře uchopit svou značku a marketovat své produkty a služby, musíme porozumět tomu, jako transformací (byť i úplně malou) si náš zákazník díky našim produktům a službám projde – co se v jeho životě změní a jakým o trochu jiným člověkem se stane.

Prodejní příběh, stejně tak jako příběh naší značky se od jiných příběhů (osobních, knižních nebo filmových) příliš neliší – příběh a jeho struktura je sám o sobě archetypální – existuje podle určitých vzorců, které mají napříč generacím podobnou strukturu. 

Proto je zajímavé podívat se podrobněji na hrdinský příběh a jeho strukturu. Pomůže nám pochopit svůj příběh (a v jaké fázi cesty zrovna jsme), příběh naší značky, ale také příběh, který prožívá náš zákazník. 

„Jeskyně, do které se bojíš vstoupit, skrývá poklad, který hledáš.“

Joseph Campbell


TŘI FÁZE CESTY HRDINY

Hrdinská cesta má pro nás i hluboké životní ponaučení – když na cestě trpíme (v té nejhlubší jeskyni) a překonáváme překážky, tak i když to bolí, máme naději, že toto utrpení není zbytečné (a že je dokonce její součástí). Protože na konci na nás čeká odměna, v podobě splnění toho, za co bojujeme. Převeďte si to na cokoliv – na svůj životní příběh, na vaše podnikání nebo na tvorbu vašeho nového webu. I když to bude někdy bolet, je to nezbytné pro váš úspěch.

1. PRVNÍ ČÁST – ODCHOD

První část pojednává o odchodu z běžného života našeho Hrdiny a jeho vstupu do neznámého světa, který je pro něj plný nástrah, se kterými se ještě nesetkal.

  • běžný život – první fáze cesty Hrdiny začíná v poklidném, všedním životě, kde se nic moc neděje, kde se se náš Hrdina chová podle očekávání a kde dodržuje status quo
  • volání po dobrodružství – v této druhé fázi se v Hrdinově životě objevuje volání a on začíná po něčem toužit. Cítí, že jeho život může být víc než jen obyčejný, a že je někým mimořádným, kým se má stát. Je jen na hrdinovi, jestli se vydá na cestu. 
  • odmítnutí volání – Hrdina může volání odmítnout. Steven Pressfield ve své knize Válka umění popsal tento jev jako Odpor, který nám brání v naší transformaci. Je to rezistentní síla, která nás táhne zpět do života, který je ale náhle pustý a vyprahlý. Hrdina se může vrátit do běžného života, ale věci, které mu v něm předtím dávaly smysl, nyní smysl pozbývají. 
  • setkání s mentorem – pokud se Hrdina rozhodne volání vyslyšet, potká na cestě svého mentora (průvodce ve filmu, starou moudrou babičku v pohádce, vaší značku v podnikání nebo třeba mocný amulet v pověsti). Mentor mu poskytne dobré rady, vedení nebo pomoc na další cestě.
  • překročení prahu – v této fázi musí udělat náš Hrdina krok do neznáma. Je to velmi těžké, protože často nemá pod nohami nic než prázdno. Je to cesta z řádu do chaosu. Pokud Hrdina tento krok udělá, není už cesty zpět. V této fázi musí být odvážný a schopný, zároveň také obezřetný a pokorný, aby nebezpečí mohlo pominout.

2. DRUHÁ ČÁST – INICIACE

V této druhé části se musí náš Hrdina postavit zkouškám, bojům, nebezpečí a překonávání těžkých překážek. Bojuje i sám se sebou, se svým vlastním stínem – musí vstoupit do “nejhlubší jeskyně”, kde ale nakonec najde poklad.

  • zkoušky, spojenci a nepřátelé – v této fázi cesty musí Hrdina bojovat, čelit konfliktům a překonávat překážky. Je to jen začátek cesty k jeho vytouženému cíli. Na cestě pozná nové spojence a jsou tu pro něj k dispozici také dary od mentora. Je to vlastně fáze testování Hrdiny a jeho příprava na nejtěžší bitvu. Začíná se také setkávat se svým stínem – se svým nepoznaným Já, kterému musí rovněž čelit.
  • přiblížení se nejhlubší jeskyni – jeskyně může být něco, z čeho má Hrdina velký strach – konflikt nebo nebezpečí, jakému ještě nikdy nečelil. Ví, že na konci jeskyně leží poklad. Ten je ale hlídán strašidelným drakem (jeho strach), nad kterým musí zvítězit. 
  • utrpení – v této fázi cesty překonává Hrdina největší překážku nebo krizi. Musí si sáhnout na své úplné dno a od něj se také odrazit. Toto je vyvrcholení Hrdinova boje – buď v něm může zemřít nebo přežije a bude posilněn.
  • odměna (elixír) – celá dosavadní cesta připravovala našeho Hrdinu na to, aby na konci jeskyně po boji s drakem našel svou odměnu – elixír, poklad, pro který si celou tu dlouhou a trnitou cestu šel. Tato cesta a překážky na ní ho celou dobu připravovali na to, aby svou odměnu dokázal přijmout. Hrdina dosáhl transformace – zotavuje se z těžké cesty, kdy se setkal se svým stínem a nyní je připraven žít znovu šťastný život.


3.TŘETÍ ČÁST – NÁVRAT

Nyní se Hrdina vrací zpět do svého domova, aby druhé obohatil o moudro a znalosti, který na své cestě získal.

  • cesta domů – Hrdina získal svou odměnu. Tím ale jeho cesta nekončí, ještě se musí podělit s druhými o to, co se během ní naučil a co získal. Cesta zpět může být velmi těžká, protože se Hrdina musí vyrovnávat s nepochopení druhých, jimž chce svůj dar předat. Zároveň na něj zezadu ještě sem tam zakřičí jeho staří nepřátelé a zlozvyky.
  • znovuzrození – přestože je těžké aplikovat nová zkušenosti a moudro do běžného života, musí to Hrdina zvládnout, aby se mohl znovuzrodit a aby se mohl stát novým a silnějším člověkem. Znovuzrození znamená, že Hrdina pochopí, že měl celou tu obrovskou sílu stále v sobě. Stal se lepší verzí sebe sama, aplikoval vše, co prožil a co se naučil do svého běžného života.
  • návrat s elixírem – Hrdina se vrátil do běžného života, kde je jeho povinností přinést to, co získal (poklad, elixír, dar ) také druhým. Pokud si Hrdina z celého dobrodružství nic neodnese, je odsouzen k tomu, aby se vše znovu opakovalo s tím, že jeho cesta bude stále těžší a bolestivější, dokud se z ní nepoučí.

VY A CESTA HRDINY

  • Co na cestu Hrdiny říkáte? Jste na ní? A v jaké fázi? 
  • Stalo se vám někdy, že jste volání své duše nevyslyšeli? A jak vám při tom bylo?
  • Dokázali byste popsat svůj “krok do neznáma”, kdy jste pod nohama neměli nic než prázdno a přesto jste věděli, že musíte vykročit, protože není cesty zpět?
  • Vidíte podobnost mezi cestou vašeho zákazníka a vaší značky v roli průvodce (mentora) na jeho cestě?
  • Napadá vás také, proč nemáme rádi podvodníky, kteří kážou druhým (a ještě za velké peníze) “moudro” ze své cesty, kterou si ale nějakým nekalým způsobem ulehčili nebo zkrátili? Není to tím, že od člověka, který nás má vést, očekáváme, že si svou moudrost skutečně a tvrdě vybojoval?
  • A uvědomujete si také jako já, že šťastný návrat do běžného života sebou dříve nebo později přinese další výzvu a další cestu, které náš Hrdina bude muset čelit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

průvodce pro vás

Kým byste byla,
kdybyste se nebála?

Tento průvodce vám pomůže zodpovědět si na otázku,
kým byste mohla být a jak byste podnikala, 

  • kdybyste se nebála,
  • kdybyste o sobě nepochybovala
  • a kdybyste věděla, že vše co chcete, můžete mít. 

Odpovědi, které díky tomuto průvodci naleznete, změní vše. Máte odvahu podívat se do svého nitra a spatřit tam tu ženu, která žije a podniká ze svého nejvyššího potenciálu?