Jsou peníze kořenem všeho zla?

Peníze jsou kořenem všeho zla. Co ve vás tato věta vyvolává? Nejspíš si řeknete, že pochází z Bible, ale zastavte se na okamžik a prozkoumejte, jestli někde hluboko uvnitř sebe nepotřebujete zapracovat právě na tomto limitizujícím přesvědčení. 

PROBLEMATICKÁ LÁSKA K PENĚZŮM

V Bibli se nepíše, že peníze samotné jsou kořenem všeho zla, problematická je právě láska k penězům. Možná si nemyslíte, že peníze jsou kořenem všeho zla, ale máte v sobě někde uvnitř zapsáno, že láska k penězům není dobrá a že když toužíte po penězích, nejste dobrý člověk.

Předpokládá se, že není potřeba toužit po penězích, protože Bůh své ovečky vždy ochrání. A také se předpokládá, že člověk, který je bohatý, je také chamtivý, protože touha po bohatství v něm probouzí mnoho špatného a odvádí ho to od víry. Tato tvrzení dokládají některé tyto citáty z Bible:

„Ať je váš život bez lásky k penězům a buďte spokojení s tím, co máte.“ 

(Hebrejcům 13:5)

„Láska k penězům je totiž kořenem mnoha špatných věcí, a protože ji v sobě někteří živili, odvedlo je to od víry a způsobili si mnoho bolestí.“

(1.Timoteovi 6:10)

„Chamtiví lidé nezískají věčný život.” 

(Ezefanům 5:5)

„Je snadnější, aby velbloud prošel uchem jehly, než aby bohatý člověk vešel do Božího království.“

(Matouš 19:23)

Vystudovala jsem Evengelickou akademii a přiznám se, že jsem ohledně tohoto tématu měla vždy rozporuplné pocity. Na jednu stranu jsem cítila, že toužím po penězích a na druhou stranu mám v sobě hluboce zakořeněné, že chtít peníze je špatné a že jsem špatný a chamtivý člověk (protože tak je to dáno v Bibli a velká část společnosti s tím souhlasí).

To, co nám přináší problémy ve vztahu k penězům a co od nás doslova peníze odpuzuje jsou jsou právě rozporuplné pocity, které ohledně peněz máme.

ROZPORUPLNÉ POCITY VE VZTAHU K PENĚZŮM

Na jednu stranu tu je láska k penězům a pocit, že je přeci naprosto v pořádku chtít a mít jich dostatek. Na druhou stranu tu je současně i špatný pocit, protože je to přeci špatné a pokud to chcete, jste špatný člověk (a nikdy nevstoupíte do Božího království).

Rozporuplnost se objevuje právě v tom, že na jednu stranu po penězích toužíme, ale na druhou stranu si myslíme, že je to špatné.

Naše myšlenky jdou doslova proti sobě. A energie, kterou vibrujeme, je také protichůdná.  Z energetického hlediska nám takové myšlenky nemohou přinést naprosto žádné vibrace, které by k nám peníze přitahovaly. A z psychologického hlediska zas nemáme šanci na to stát se bohatými a úspěšnými, pokud nás ani nenapadne se o to pokusit, protože jsme obklopeni vírou, že chtít víc je špatné a nemorální.

Výsledkem je, že není možné dosáhnout toho, co chceme, pokud to zároveň popíráme. Proto je potřeba udělat si ve věcech jasno.

JSOU PENÍZE SKUTEČNĚ KOŘENEM VŠEHO ZLA?

Pokud v sobě stejně jako mnoho lidí máte zakořeněno, že toužit po penězích je špatné, zastavte se a zeptejte se sami sebe “Je to skutečně pravda? Opravdu jsou peníze kořenem všeho zla”? Sledujte myšlenky, které vás k tomu napadají a ptejte se s otevřeným srdcem “A co když není pravda, že jsou peníze kořenem všeho zla?” 

Pracujte na svých myšlenkám dokud se vaše limitizující přesvědčení nezmění na podporující. Zde je několik podnětů k zamyšlení.

  • Opravdu si myslíte, že neexistují bohatí a úspěšní lidé, kteří by byli zároveň laskavými a čestnými? Říká se, že peníze náš charakter jen posilní – proto jistě existuje mnoho lidí, kteří jsou bohatí a chamtiví a zároveň existují mnoho lidí, kteří jsou bohatí a laskaví. Jedním z takových lidí můžete být i vy.
  •  Opravdu si myslíte, že všichni bohatí lidé dosáhli svého bohatství nečestným způsobem? určitě na světě existuje mnoho bohatých lidí, kteří svého bohatství dosáhli nečestným způsobem. Na druhou stranu ale existuje mnoho bohatých lidí, kteří se čestně vypracovali od nuly. To může být i váš případ.
  • Naše bohatství je odrazem toho, jak velkou hodnotu dokážeme druhým předat – jak by něco takového mělo být špatně? Je přeci přirozené, že za pomoc druhým lidem nám náleží odměna. A pokud dokážeme druhým pomoci hodně a nebo pokud dokážeme pomoci hodně lidem, proč by se naše odměna neměla násobit? Mnoho lidí, kteří mají peníze, také rádi dělají něco pro druhé – budují organizace, které pomáhají, přispívají na charitu nebo třeba pomáhají členům rodiny a přátelům a dělí se s nimi o to, co získali. Peníze se tak stávají nástrojem pomoci, lásky a změny ve světě.
  • Touha po bohatství je jako touha po životě – chceme toho tolik prozkoumat a prožít, chceme zažívat hojnost po všech stránkách. Je smutné, když do našich myslí prosakují myšlenky, které souvisí s tím, že peníze jsou špatné, že je špatné je chtít a že jsme špatní lidé, když jich máme hodně. 
  • Peníze samy o sobě nejsou zlem. Peníze jsou prostředkem směnné hodnoty, který nám umožňuje obchodovat, kupovat zboží a poskytovat služby. Peníze samy o sobě nemají vlastní morální hodnotu. To, jak jsou peníze používány, závisí na lidských motivech a rozhodnutích. Je třeba si uvědomit, že peníze mohou přinést jak pozitivní, tak negativní vlivy do našeho života. Klíčové je, jak s penězi nakládáme a jaká je naše osobní odpovědnost a etika při jejich používání.

A co vy? Ja (nebo bylo) vám toto omezující přesvědčení vlastní? A jak se projevuje (nebo projevovalo) ve vašem životě?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

průvodce pro vás

Kým byste byla,
kdybyste se nebála?

Tento průvodce vám pomůže zodpovědět si na otázku,
kým byste mohla být a jak byste podnikala, 

  • kdybyste se nebála,
  • kdybyste o sobě nepochybovala
  • a kdybyste věděla, že vše co chcete, můžete mít. 

Odpovědi, které díky tomuto průvodci naleznete, změní vše. Máte odvahu podívat se do svého nitra a spatřit tam tu ženu, která žije a podniká ze svého nejvyššího potenciálu?