podnikatelské typy, jaký jste podnikatelský typ

Podnikatelské typy: Jaký jste podnikatelský typ?


 

Varování pro začátek, tohle bude zábava! Podnikatelské typy jsou totiž skvělým pomocníkem pro váš podnikatelský mindset.

CO JSOU TO PODNIKATELSKÉ TYPY?

Když jsem se poprvé s těmito archetypy v podnikání setkala, byla jsem okouzlená. Nejen, že mi nastavily obrovské zrcadlo na mé podnikání, ale zároveň jsem velice rychle pochopila, jaké změny mám ve svém podnikání provést tak, abych vycházela ze svých silných stránek a nesabotážovala svůj byznys díky svým starým vzorcům chování a limitujícím přesvědčením.

 

S ČÍM VÁM PODNIKATELSKÉ TYPY POMÁHAJÍ?

Pojďme si ještě říct, s čím nám podnikatelské typy můžou pomoci. Můžete stokrát vědět, jak postavit značku, nastavit podnikání, vytvořit web nebo udělat marketingovou strategii – pokud ale neznáte své dary a nemáte zpracované podnikatelské bloky a negativní přesvědčení, můžete se snažit sebevíc, ale vždy se k vám vrátí jako bumerang a budou vám bránit v růstu vašeho podnikání. 

Tím myslím, že než se vydáte na tvorbu značky, produktů, webu a marketingové strategie, nezapomeňte na svůj podnikatelský mindset – je to investice, která vám ušetří spoustu času a peněz. A to doslova!

 

MÉ SETKÁNÍ S PODNIKATELSKÝMI TYPY

Setkání s podnikatelskými typy pro mě bylo, jako by mi spadl obrovský kámen ze srdce a zároveň mi někdo ukázal jasnou cestu.

Vždycky jsem v sobě měla trochu rebela. Na Gymplu jsem nosila do školy potkana a na tričko jsem si připínala spínací špendlíky. Na druhou stranu jsem měla vždy silného podnikatelského ducha a stejně tak jsem toužila po mateřství dřív než kdokoliv kolem mě.

Dalo by se říct, že se ve mě tloukla rebelka, podnikatelka a máma, co si nacpe pod sukni všechny děti (a taky psy).

Když jsem se poprvé setkala s podnikatelskými typy, začalo mi to dávat perfektní smysl. Uděláte si test a vyjdou vám tři nejsilnější osobnostní typy, které ovlivňují vaše podnikání. Mně vyšel Rebel, Vládce a Pečovatel.

Podnikatelské typy jsou skvělé v tom, že vám neřeknou, že je s vámi něco špatně. Řeknou vám, co je pro vás typické – v čem vynikáte a na co si s ohledem na vaše silné stránky máte dávat pozor (každá vlastnost má i svou odvrácenou stranu).

Například:

REBEL je kreativní, vidí příležitosti a protože nedokáže žít v nesouladu se sebou, dokáže lehce měnit zajetá odvětví – musí si ale dávat pozor, aby u věcí vydržel a aby nepálil snadno mosty. Může mít také problém s autoritami.

VLÁDCE je vizionář, který odvádí vždy velmi kvalitní práci za zlomek času než ostatní – trpí ale workoholismem a perfekcionismem, což mu způsobuje častá vyhoření.

PEČOVATEL se dokáže vcítit do druhých a umí vytvořit skvělou klientskou zkušenost – také ale bojuje s underpricingem, overdeliveringem a nastavením hranic.

Ty, co mě znají se právě teď nejspíš smějí, až se za břicho popadají. Myslím si totiž, že tato trojice podnikatelských typů mě vystihuje docela přesně.

 

K ČEMU PODNIKATELSKÉ TYPY SLOUŽÍ?

Díky poznání vašeho nejsilnějšího podnikatelského typu a dalších dvou nejsilnějších v pořadí, můžete udělat velký skok ve svém podnikání. Jejich poznání vám otevře cestu k podnikání, které je postaveno na vašich darech a silných stránkách. 

Zároveň ale získáte jasnou představu, kde sami sebe ve svém podnikání sabotážujete – kde máte nezpracovaná témata, limitující přesvědčení a kde si sami svým nastavením podrážíte nohy. Začnete tak podnikat víc vědomě. Vaše rozhodnutí a činy budou postavené na nových, pevných základech – a tato nová rozhodnutí a činy postupně promění vaše podnikání směrem k větší ziskovosti a k většímu klidu, který pocítíte.

Když totiž budete vědomě pracovat se svými vlastními sabotážemi a zároveň budete pracovat se svými jedinečnými dary a silnými stránkami, napojíte se na své vlastní flow. Začnou se vám také v životě objevovat různé příležitosti a synchronicity, které vám pomůžou v tom, abyste dosáhli toho, co chcete. 

Podnikatelské typy nám tedy pomáhají, abychom od sebe nebyli oddělení. Pomáhají nám podnikat v souladu se sebou tak, aby se zázraky v našem životě mohly začít objevovat.

 

Z ČEHO PODNIKATELSKÉ TYPY VYCHÁZEJÍ?

Mé podnikatelské typy vycházejí ze Sacred Money Archetypes od Kendall Summerhawk a díky licenci mi bylo umožněno zapracovat je do svých podnikatelských typů a sdílet je s členkami uvnitř LUCIES online.

Tyto podnikatelské typy totiž vycházejí z podnikatelských archetypů. Archetypy obecně reprezentují vzorce chování, které jsou nám všem blízké. Vycházejí z našeho kolektivního nevědomí – můžete si je představit jako vyšlapané cestičky, po kterých je lidstvo zvyklé chodit tisíce a tisíce let.

Proto je pro nás setkání s podnikatelským archetypem tak známé – je to, jako by nám někdo viděl přímo do duše. Zároveň nám setkání s archetypem dává bezpečí a naději, protože nám přirozeně posvítí na cestu, která už byla tisíckrát vyšlapána a na kterou se můžeme vydat.

 

UDĚLEJTE SI TEST PODNIKATELSKÝCH TYPŮ

Podnikatelky uvnitř mé online komunity mají přístup k rozpracovaným a podrobným informacím o každém podnikatelském typu. Chtěla jsem ale, aby si i nečlenky LUCIES online mohly udělat test a benefitovat z toho, co se dozvědí – i když více na povrchové rovině. Proto i vy nyní získáte mnoho užitečných informací.

podnikatelské typy

Test podnikatelských typů najdete ZDE. Můžete si stáhnout test i pokyny k jeho vyplnění. Získáte také zajímavé a inspirativní infotmace ke každému podnikatelskému typu.

 

JAKÉ PODNIKATELSKÉ TYPY EXISTUJÍ?

A nyní pojďme prozkoumat, jaké podnikatelské typy existují a ke každému z nich si něco povědět. Je jich celkem osm a nesou celkem příznačné názvy – Akumulátor, Alchymista, Celebrita, Pečovatel, Rebel, Romantik, Spojovatel a Vládce.

O každém z nich vám něco povím – a to ve smyslu kladných i záporých stránek. Kořeny podnikatelského typu a to jak s ním pracovat, aby negativně neovlivňoval vaše podnikání, najdete pouze v LUCIES online jako velký bonus k mému mindset kurzu. Věřte mi, že i tak vás nyní čeká dávka uvědomění a inspirace.

Pojďme tedy na to!

Akumulátor

Prvním podnikatelským typem, který prozkoumáme, je Akumulátor.

Pokud je vaším podnikatelským typem Akumulátor, máte řadu skvělých předností, které vám umožňují excelovat v podnikání. Jste zodpovědní, finančně vzdělaní a máte přirozený talent pro vytváření finanční nezávislosti. Vaše schopnost šetřit a žít pod své možnosti, stejně jako pečlivý přístup k investicím, spoření a účetnictví, vás řadí mezi ty nejzodpovědnější podnikatele.

Disciplína, pracovní morálka a smysl pro detail jsou vaše silné stránky, díky kterým děláte odpovědná a promyšlená rozhodnutí. Vaše analytické a logické myšlení vám umožňuje systematicky zpracovávat velké množství informací a dosahovat skvělých výsledků ve vyjednávání. Díky těmto vlastnostem jste v podnikání velmi úspěšní a inspirativní.

Poznáváte sebe nebo někoho jiného? Pojďme se podívat i na odvrácenou stranu každého Akumulátora.

Ta souvisí s tím, že i když máte finanční zajištění, můžete mít pocit, že je to stále málo, což vás vede k nadměrnému šetření a obavám o budoucnost. Tento přístup vás může připravovat o každodenní radosti a zpomalovat růst vašeho podnikání. Zdržujete se příliš dlouhým přemýšlením nad každým nákupem a detailním řešením problémů, což může být časově náročné a nepřinášet očekávaný efekt.

V podnikání to může znamenat ztrátu příležitostí, protože váháte při rozhodování. Vaše přehnaná spořivost může působit negativně na vaše vztahy, a to jak osobní, tak i pracovní. Navíc, potřeba mít vše pod kontrolou a stres z neočekávaných výdajů může vést k úzkosti a vyhoření. Přestože vám šetření přináší pocit bezpečí, může vás omezovat v prožívání života naplno a vyvolávat pocit, že si necháváte „vrtat koleno“ pro každou korunu.

Poznáváte se? Ne? Tak pojďme na Alchymistu.

 

Alchymista

Pokud je váš podnikatelský typ Alchymista, máte v sobě mnoho darů, které vás činí výjimečnými podnikateli. Jste neuvěřitelně kreativní, plní nápadů a vidíte příležitost ve všem kolem vás. Vaše schopnost najít inovativní řešení a proměnit je ve skutečnost vás staví do role inspirativního lídra. Můžete mít silné napojení na vyšší sféru, věřit v zákon přitažlivosti a umět si manifestovat úspěch.

Vaše charisma a pozitivní energie působí na ostatní jako magnet, což vám pomáhá přitahovat klienty a příležitosti. Jste morální a etičtí, často se zajímáte o sociální spravedlnost a rovnost. Vaše svobodná duše vás může vést k nekonvenčnímu životnímu stylu, který odráží vaše hodnoty a ideály. Vaše dary jsou klíčové nejen pro váš úspěch, ale také pro pozitivní vliv, který máte na druhé.

Tyto úžasné vlastnosti mají samozřejmě svou odvrácenou stranu – vaše kreativita a neustálý příval nových nápadů vás mohou také vést k problémům. Rychle se nadchnete pro nové projekty, ale udržet dlouhodobý závazek je pro vás těžké. Můžete zakládat podniky bez ohledu na finanční zajištění a pak ztrácet zájem, což brání stabilnímu příjmu.

Vaše vztahy k penězům jsou komplikované – na jednu stranu je chcete, na druhou stranu jimi pohrdáte. Marketing vám může připadat nepříjemný a mainstreamový přístup vás často odrazuje, což může ovlivnit vaši schopnost vydělávat peníze. Navzdory vašim talentům se můžete cítit frustrovaní, když vidíte, že ostatní lidé s méně originálními nápady vydělávají více.

Může být pro vás těžké dokončit projekty, což ovlivňuje vaši důvěryhodnost a finanční stabilitu. Přesto máte schopnost přitahovat klienty svou charismatickou osobností, ale s tím přichází i odpovědnost, kterou je nutné nést.

A nyní pojďme na další podnikatelský typ – na úžasnou Celebritu!

 

Celebrita

Pokud jste podnikatelský typ Celebrita, máte mnoho darů, které vás staví do centra pozornosti a umožňují vám inspirovat a motivovat ostatní. Vaše charisma a přirozená schopnost být ve světle reflektorů vám pomáhají přitahovat luxusní klientelu a vytvářet výjimečné příležitosti.

Jste mistři ve vytváření a udržování osobní značky, což se odráží ve vašich podnicích. Vaše schopnost unést pozornost, výborné vypravěčské dovednosti a odvaha zkoušet nové trendy vás činí přirozeným lídrem a trendsetterem. Navíc jste štědří a snažíte se o pozitivní vliv na lidi kolem sebe, což přináší obdiv a loajalitu vašich fanoušků.

Avšak tyto silné stránky přinášejí i výzvy, se kterými se musíte vyrovnat.

Často spojujete svou sebehodnotu s finančním statusem, což může být problematické, pokud čelíte finančním potížím. Přestože vypadáte sebevědomě, uvnitř můžete cítit nízké sebevědomí a používat luxus jako masku k skrytí nejistot. Vaše závislost na vnějším uznání může vést k nadměrnému utrácení, což ohrožuje vaši finanční stabilitu.

Dále se můžete potýkat s pocitem osamělosti a nejistoty ve vztazích, protože můžete být obklopeni lidmi, kteří vás obdivují jen pro vaše vnější přednosti. Ve svém podnikání můžete mít sklony k nekonzistentnosti a nedostatečné pozornosti k detailům, což může ovlivnit kvalitu vašich produktů a služeb. Tyto výzvy vyžadují hlubokou osobní a profesionální reflexi, aby se předešlo negativním dopadům na vaše osobní i podnikatelské úsilí.

Mám kolem sebe mnoho Celebrit, poznáváte se? Nebo ne? Tak jdeme dál! Na řadě je i jeden z mých nejsilnějších podnikatelských typů – a to je Pečovatel.

 

Pečovatel

Pokud je váš hlavní podnikatelský typ Pečovatel, vaše silné stránky jsou zakořeněné ve vaší schopnosti empatie, štědrosti a upřímné touze pomáhat ostatním. Jste obdarováni vysokou mírou empatie, což vám umožňuje hluboce porozumět a reagovat na potřeby vašich zákazníků.

Vaše laskavost a péče se odrážejí ve vašem přístupu k podnikání, kde se zákazníci cítí výjimečně opečováváni. Váš mateřský instinkt se rozšiřuje i na širší komunitu, což vás činí důvěryhodným a loajálním partnerem. Tato přirozená tendence pečovat vám umožňuje vytvářet silné a dlouhodobé vztahy s klienty, kolegy a přáteli. Vaše finanční zodpovědnost a přístup k péči o zákazníky vám tak může zajistit vysokou míru spokojenosti a loajality mezi klienty.

Vaše štědrost a empatie jsou klíčové pro váš úspěch, ale mohou mít také své stinné stránky. Vaše přílišná ochota pomáhat může přilákat zákazníky, kteří vaši dobrosrdečnost zneužívají nebo neocení veškeré úsilí, které do nich vkládáte.

Můžete se setkat s případy, kdy se vaše profesionální vztahy promění v osobní, což může vést k nepochopení a zklamání z obou stran. Vaše finanční rozhodnutí mohou trpět kvůli snaze udržet si dobré vztahy s klienty, což vás může stát nejen peníze, ale i osobní pohodu.

Také se můžete ocitnout v situaci, kdy se obětujete nad míru potřebné, což vede k vyhoření a pocitu cynismu. Je důležité najít rovnováhu mezi péčí o ostatní a péčí o sebe, abyste mohli udržet své podnikání zdravé a prosperující.

A nyní jdeme na další podnikatelský typ, který je pro mě osobně také velmi typický. A je to Rebel.

 

Rebel

Podnikatelský typ Rebel vás předurčuje k tomu, abyste měnili pravidla hry ve svém oboru. Vaše přirozená tendence k inovaci, nezávislosti a odvaze vám umožňuje přinášet na trh nové, svěží pohledy a řešení. Vaše schopnost vidět věci jinak než ostatní a vaše odmítnutí slepě následovat etablovaná pravidla z vás dělají skutečného hybatele změn.

Svá rozhodnutí činíte rychle, bez zbytečného váhání a analýz, což vám umožňuje být vždy o krok napřed před konkurencí. Jste příkladem pro ostatní, jak se dá podnikat s odvahou a vizí, a vaše charisma a originální přístup inspirují ostatní k následování vašeho příkladu. Váš styl podnikání může být pro některé výzvou, ale pro svět představuje neocenitelný přínos.

Jako podnikatel typu Rebel, váš přístup k inovaci a změně může být silným motorem vašeho úspěchu, ale také zdrojem výzev. Vaše tendence rychle se nudit a pálit za sebou mosty může vést k nestabilitě a častým změnám v podnikání.

Kritický pohled na tradiční způsoby může být osvěžující, avšak také vás může izolovat od těch, kteří se nechtějí tak rychle měnit. Vaše potřeba nezávislosti a odpor k autoritám může komplikovat vaše podnikatelské a osobní vztahy, stejně jako vaše finanční a právní záležitosti.

Přestože vaše schopnost rychle reagovat a přizpůsobovat se může být výhodou, riskantní chování bez důkladné přípravy může vést k finančním a profesionálním propadům. Vaše bojovnost za spravedlnost může být ušlechtilá, ale může také sklouzávat k extrémům, které mohou být spíše škodlivé než prospěšné.

A dalším podnikatelským typem je Romantik.

 

Romantik

Jako podnikatel typu Romantik, vaše schopnost žít v přítomnosti a aplikovat lehkost a jednoduchost na vaše podnikání jsou obdivuhodné. Vaše silné sebevědomí a schopnost cítit se vyjímečně jsou motorem vaší motivace a inovace. Vaše přirozená touha po kráse a estetice se projevuje nejen ve vašem osobním životě, ale i v přístupu k podnikání, což vás činí inspirací pro ostatní, kteří hledají rovnováhu mezi prací a potěšením.

Vaše víra v zákon přitažlivosti a schopnost přitahovat k sobě peníze s lehkostí umožňuje, aby vaše podnikání bylo nejen úspěšné, ale i radostné. Toto vše vám umožňuje inspirovat ostatní, aby si více užívali života a přistupovali k práci s větší lehkostí a radostí.

Jako Romantik se můžete těšit z mnoha kvalit, které vám umožňují užívat si život a podnikání s lehkostí a radostí. Avšak vaše slabé stránky mohou představovat výzvy, které je důležité adresovat, aby se zabránilo potenciálním problémům.

Vaše potřeba okamžitého uspokojení a přílišné utrácení může vést k finanční nestabilitě. Tendence k prokrastinaci a nedokončování projektů může poškodit vaši profesionální reputaci a způsobit ztrátu důvěry klientů. Vaše neschopnost dlouhodobě se soustředit na náročné projekty může zabránit rozvoji vašeho podnikání.

Je důležité naučit se nastavovat si realistické cíle a hranice, abyste si mohli udržet stabilní růst bez toho, aby vaše touha po kráse a pohodě ovlivňovala vaši schopnost být efektivní a produktivní.

A předposledním podnikatelským typem je Spojovatel.

 

Spojovatel

Jako podnikatelský typ Spojovatel, vynikáte schopností budovat silné vztahy a propojovat lidi, což je zásadní dovednost pro úspěch v jakémkoliv oboru. Vaše přirozené komunikační schopnosti a empatie vám umožňují rozumět a reagovat na potřeby druhých, což vede k efektivnímu řešení problémů a konfliktů.

Vaše schopnost inspirovat a motivovat druhé, vaše důvěryhodnost a štědrost posilují vaše podnikatelské vztahy a umožňují vám vytvářet hodnotná spojení. Tato síť pozitivních vztahů je základem vašeho podnikání, neboť umožňuje rychlé šíření vašich nápadů a produktů mezi širší skupinu lidí. Vaše schopnost navázat hluboký kontakt se zákazníky a poskytnout jim víc než jen základní službu z vás dělá nejen podnikatele, ale i důležitého člena komunity.

Vaše přirozené sklony k navazování vztahů a laskavost jsou obdivuhodné, ale přináší s sebou i specifické výzvy. Vaše neschopnost účtovat si za poskytované služby a sklon k přehnané štědrosti mohou vést k finančním ztrátám a pocitu vyhoření. Často se setkáváte s klienty, kteří vaši dobrotu zneužívají, což může oslabovat vaši motivaci a podkopávat úspěch vašeho podnikání.

A také vaše nerozhodnost a problémy s udržením jasných obchodních hranic komplikují efektivní správu vašeho byznysu. Výzvou pro vás je najít rovnováhu mezi budováním vztahů a udržením zdravé obchodní disciplíny, abyste mohli prosperovat bez kompromisu na osobní úrovni.

A nyní už se pojďme podívat na poslední podnikatelský typ, který je také mému srdci blízký – a to je Vládce!

 

Vládce

Jako podnikatelský typ Vládce máte řadu mimořádných schopností, které vám umožňují dosahovat vynikajících výsledků. Vaše vedení a vizionářské schopnosti přitahují ostatní k tomu, aby vás následovali a pomáhali vám dosahovat cílů. Jste nejenom schopní vytvořit inovativní a kvalitní produkty, ale také jste perfekcionisté, což se odráží ve vysoké kvalitě vašich služeb.

Přitom nezapomínáte na obchodní stránku, kde peníze vnímáte jako měřítko úspěchu. Vaše schopnost pracovat s vysokým tempem a efektivností vás staví do role neúnavného pracovníka, který dokáže rychle převést myšlenky v realitu. To vše vás staví do role inspirativního, úspěšného člověka v podnikání.

Jako Vládce máte nesmírnou schopnost dosahovat úspěchů, ale vaše silné stránky mohou mít i svou stinnou podobu. Vaše neustálé usilování o výkonnost a perfekcionismus může vést k osobnímu vyhoření a zanedbávání osobního života.

Přestože vaše vize a energie přitahují mnoho lidí, může váš tlak na neustálé zlepšování a nedostatek spokojenosti s dosaženými výsledky vést k pocitům nedostatečnosti a izolace. Je důležité najít rovnováhu mezi pracovním nasazením a osobním životem, abyste mohli udržet své zdraví a štěstí na dlouhou dobu.

SHRNUTÍ PODNIKATELSKÝCH TYPŮ

Tak, co na podnikatelské typy říkáte? Je vám blízký Akumulátor, Alchymista, Celebrita, Pečovatel, Rebel, Romantik, Spojovatel nebo Vládce?

Je jich víc? Udělějte si test podnikatelských typů a zjistěte, které tři podnikatelské typy jsou pro vás nejtypičtější. Na stránce najdete také podrobněji rozpracované kladné a stinné stránky, než bylo možné rozebrat zde, proto neváhejte a udělejte si test ještě dnes.

Budu na vás myslet. Pokud se chcete podělit o výsledky, napište mi komentář nebo mi pošlete zprávu. A pokud chcete s nově nabytými uvědoměními dále pracovat, spojte se se mnou na individuální byznys koučink a mentoring nebo vstupte na rok do mé online komunity LUCIES online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Načerpejte inspiraci, získejte užitečné tipy a stáhněte si zdarma hodnotné online produkty. 

V sekci získáte tipy na knihy a užitečné nástroje, e-book, Showit šablonu zdarma, doporučení na inspirativní podnikatelky a ochutnávku přednášek z LUCIES online. 


inspirativní sekce

Inspirace, tipy & zdroje pro vaše podnikání