mužská a ženská energie v podnikání

Ženská a mužská energie v podnikání

Dnes si budeme povídat o mužské a ženské energii a proč je důležité se jí zabývat v souvislosti s podnikáním. Dozvíte se, jaké jsou typicky ženské a mužské kvality a jak to vypadá, když je žena nebo muž ve zraněné energii. Potom udělám odbočku do vztahů, kde vám na příkladu ženy a muže, kteří společně tančí tango, připodobním, jak to vypadá, když se mužská energie s tou ženskou harmonicky doplňuje. A následně budu mluvit o tom, jaké to je, když žena podniká se zdravě integrovaným mužským principem a muž zase se zdravě integrovaným ženským principem.

Tohle téma jsem pro vás chtěla zpracovat už dlouho, protože se ho často dotýkám s podnikatelkami při byznys koučinku a mentoringu nebo v mé online komunitě. Pravdou totiž je, že my ženy žijeme v mužském světě a řídíme se mužskými radami, návody a pravidly – a to samozřejmě ovlivňuje, jak přistupujeme ke svému podnikání, jak se v něm cítíme a jak se nám v něm daří. 

Když nejsme ve své přirozené ženské energii a podnikáme z energie, která nám není vlastní a která je v podstatě zraněná různými negativními zkušenostmi a společenskými tlaky, pak nejsme samy se sebou v souladu a naše vyzařování směrem ven není autenticky čisté. To znamená, že i druzí cítí nějaký náš nesoulad a podvědomě jim tam u nás něco neladí. A tím pádem nepřitahujeme do svého života a podnikání to, co chceme.

Možná si i vy říkáte, že je to zajímavé téma, tak do něj pojďme vklouznout jako do holínek.

PROČ SE V PODNIKÁNÍ ZABÝVAT ŽENSKOU A MUŽSKOU ENERGIÍ?

Začneme tím, že si povíme, proč se tématem ženské a mužské energie v podnikání vůbec zabývat a proč je toto téma pro nás podnikatelky důležité. Oba tyto principy – jak mužský, tak ženský, přinášejí do podnikání jiné kvality. Když pochopíme, jak se jako žena v podnikání napojujeme na svou zdravou ženskou energii a jak do něj můžeme integrovat mužský princip, získáme v podnikání několik klíčových výhod, které ho mohou zásadně transformovat.

Napojení se na zdravou ženskou energii a integrace mužského principu nám v podnikání přinese tolik potřebnou harmonii. Získání rovnováhy nám umožní nejen efektivnější fungování v podnikání, ale také větší osobní spokojenost a dlouhodobou udržitelnost. Jako ženy i jako podnikatelky se tak stáváme komplexnějšími a silnějšími a můžeme tak dosáhnout mnohem většího úspěchu.

Při byznys koučinku a mentoringu s mými klientkami se setkávám s dvěma případy, kdy mužský a ženský princip není přítomen ve zdravém poměru. A nebudu lhát, když vám povím, že i já sama mám s oběma případy bohaté zkušenosti.

Buď se podnikatelka zaměřuje výhradně na výkon a výsledky, je přetížená, tlačí na sebe i na druhé, má vysoce strukturovaný přístup, ale postrádá flexibilitu, empatii a intuici. Nebo je naopak velmi empatická a tvořivá, ale chybí jí struktura a disciplína. Má spoustu nápadů, ale žádný z nich nedotáhne do konce a nedokáže z nich udělat ziskový produkt.

Jestliže se v některém z případů vychýlení z rovnováhy poznáváte, možná vás bude zajímat, jaké kvality jsou vlastně typicky ženské a jaké jsou zase typicky mužské.

A ještě než se do toho pustíme, chci jen říct, že vaše přirozená energie a z ní vyplývající kvality nesouvisí s vaším pohlavím. Můžete být žena s přirozeně mužskou energií a je to v pořádku. Pro větší srozumitelnost budu nadále označovat ženskou energii ve spojení se ženou a mužskou energii s mužem.

TYPICKY ŽENSKÉ KVALITY

Jaká je tedy přirozená ženská energie a jaké kvality z ní vyplývají pro podnikání?
Žena, která je zdravě ve své přirozené ženské energii, je intuitivní, kreativní, empatická, soucitná a vnímavá. Žije více ze srdce než z hlavy a cítí se v bezpečí sama se sebou. Je sebevědomá a zná svou hodnotu. Vyzařuje klid, lásku a sebejistotu. Umí přijímat a následovat vedení, nechybí jí důvěra a je trpělivá. Je intuitivní a dokáže být ve flow.

Pokud cítí nesoulad, dokáže změnit směr a nastavit znovu rovnováhu. Její vnitřní síla a moc vychází ze sebepoznání. Je autentická. Nebojí se být zranitelná a pravdivá ve svých emocích i ve svém jednání. Tvoření je pro ni radost a je v souladu se svou přirozenou kreativitou, ať už v podnikání, umění, nebo v každodenním životě.

ŽENA V NEZDRAVÉ ŽENSKÉ ENERGII

Vlivem různých životních zkušeností, emocionálních zranění, společenských tlaků nebo traumatických zážitků může dojít k vychýlení této přirozené ženské energie z rovnováhy a způsobit nezdravé vzorce jak v životě, tak v podnikání.

Velkou roli tu hraje společenský tlak. Žijeme v mužském světě, kde se hodně apeluje na výkon, logiku a další mužské kvality. Společnost také často od žen očekává, že budou pečovat o druhé, což může vést k tomu, že zanedbávají sebe, své potřeby a vlastní hodnotu. Tím se odpojují od své vnitřní síly a intuice.

Také negativní zkušenosti, neúspěchy, emocionální zneužívání nebo i fyzické násilí, mohou vytvořit hluboké emocionální rány, které brání ženě se plně propojit s její ženskou energií.

Jak se tedy projevuje žena, která žije a podniká ze zraněné ženské energie? Necítí důvěru a jistotu, proto se bojí pustit kontrolu, být ve flow a nechat se vést. Je netrpělivá, úzkostná a přehnaně emocionální. Často se nachází v módu oběti a obviňuje druhé ze své nespokojenosti.

Zraněná ženská energie se tedy často točí kolem strachu a nedostatku – strachu z odmítnutí a opuštění, nedostatku lásky, bezpečí a podpory. Projevuje se nízkou sebeúctou a sebeláskou, závislosti na externí validaci a problémy s hranicemi.

V podnikání se tak často objevuje strach být vidět, perfekcionismus, workoholismus a nadměrná sebekritika, neschopnost nastavit si s klienty jasné hranice, problémy s cenotvorbou a přílišná štědrost.

Není to vždy úplně jednoduché, ale uzdravení této energie je možné. Zahrnuje proces sebepřijetí, láskyplné péče o sebe, opětovného propojení se s intuicí a nastavení zdravých hranic. Podnikatelka má pak větší sebejistotu, je více autentická, naslouchá své intuici a tvoří z místa hlubšího napojení se na to, kdo skutečně je. Dokáže také najít harmonii mezi péčí o druhé a péčí o sebe a její podnikání se pak může přirozeně, lehčeji a radostněji rozvíjet. 

Více si ale o podnikání ze zdravé ženské energie povíme o něco později.

TYPICKY MUŽSKÉ KVALITY

Nyní si ještě pojďme říct, jaká je tedy přirozená mužská energie a jaké jsou typicky mužské kvality.

Muž ve své zdravé mužské energii je ztělesněním síly, stability, integrity a cílevědomosti, přičemž tato energie je vyrovnaná, klidná a přirozeně ochranná. Zdravá mužská energie je o aktivním konání, jasném směřování, schopnosti postavit se výzvám a být oporou pro sebe i ostatní. Není agresivní ani kontrolující, ale spíše pevná a stabilní. Muž v této energii je zároveň schopný být citlivý a respektující vůči druhým. 

Typicky mužské kvality zahrnují sílu, odvahu, odpovědnost, cílevědomost a zaměření na výsledky. Muži mají tendenci projevovat logické myšlení, strukturovanost, organizaci a schopnost rychlého rozhodování. Vůdcovství a ochranný postoj jsou dalšími výraznými rysy, kdy muži cítí povinnost chránit a zajišťovat bezpečí pro své blízké. A také soutěživost, disciplína a sebekontrola jsou typicky mužské kvality, které podporují jejich růst a úspěch v podnikání.

MUŽ V NEZDRAVÉ ENERGII

Také muži se mohou projevovat ve své zraněné energii. Nacházejí se v ní často kvůli společenským tlakům, které po nich vyžadují neustálou sílu, odolnost a nezávislost, aniž by jim poskytovaly prostor pro projevení emocí a zranitelnosti. Tento vzorec pak může způsobit, že se odpojují od svých skutečných pocitů a potlačují svou citlivost, což vede k frustraci, agresi a nebo k pasivitě.

Muži mohou být také ve zraněné mužské energii v důsledku přílišné péče a kontroly ze strany jejich matek, což jim brání rozvíjet jejich nezávislost. Nadměrná péče může vést k tomu, že se muži stanou závislí na externí podpoře a postrádají sebejistotu a sebevědomí při řešení výzev. Tento vzorec pak může způsobit, že v dospělosti nejsou schopni zdravě prosazovat svou sílu a autonomii.

A jak se tedy projevuje muž, který žije a podniká ve své nezdravé mužské energii? 

Takový muž má často silnou potřebu kontroly a dominance. V podnikání může mít tendenci řídit vše sám, odmítat delegovat a nedůvěřovat schopnostem ostatních. Jeho styl vedení je často autoritativní, což vytváří toxické pracovní prostředí, kde se druzí cítí potlačováni a neoceňováni.

Tento muž je motivován strachem z neúspěchu, a proto se snaží mít nad vším kontrolu, což ho ale postupně vyčerpává. Neschopnost přiznat si slabost nebo chybu vede k potlačení emocí a k vnitřní frustraci – a to se pak  může projevovat výbuchy hněvu nebo naopak pasivitou.

Dalším projevem je závislost na externím uznání, kdy muž potřebuje neustálé potvrzování zvenčí. Zaměřuje se pak pouze na výkon a čísla, což ho odpojuje od lidského aspektu podnikání, jako jsou vztahy se zákazníky, kolegy nebo týmem. Tento muž může mít tendenci srovnávat se s ostatními a vnímat konkurenci jako hrozbu, což ho vede k soupeření místo spolupráce.

Uzdravení mužské energie vyžaduje, aby muž přijal svou zranitelnost a naučil se otevřeně vyjadřovat své emoce bez strachu z odsouzení. Potřebuje pustit neustálou kontrolu a potlačování citů, a místo toho přijmout svou citlivost a zranitelnost. 

Když to dokáže, povede to k jeho větší vnitřní stabilitě, zdravějším vztahům a schopnosti čelit výzvám s klidem a moudrostí. V podnikání to zase pak podpoří spolupráci, důvěru a dlouhodobý úspěch, protože se muž už nesnaží dokazovat svou hodnotu výkonem, ale tvoří z místa vlastní jistoty a autenticity.

Toto bylo jen takové dotknutí se toho, jak podniká žena i muž ze své zdravé energie. Podrobněji si o tom povíme o něco později.

TANEC TANGO – MALÁ ODBOČKA DO VZTAHŮ

Pro lepší pochopení tématu ženské a mužské energie v podnikání mi dovolte malou odbočku do vztahu mezi mužem a ženou. Na příkladu muže a ženy, kteří spolu tančí tango, bych vám ráda přiblížila, jak to vypadá, když je muž i žena ve své zdravé přirozené energii a jak se spolu tyto dva principy můžou harmonicky propojit.

To, jaké máme v životě vztahy, významně souvisí s tím, jaký vztah máme my sami k sobě. A v podnikání to není jinak. Proto zde má tato vztahová odbočka své opodstatněné místo.

Představte si dva lidi, muže a ženu, jak spolu tančí tango. Tango je o dynamice mezi mužskou a ženskou energií, mezi vedením a následováním. Tango je krásným příkladem vyváženosti mužské a ženské energie. 

V tomto tanci muž symbolizuje mužskou energii tím, že vede, určuje směr a drží strukturu, zatímco žena představuje ženskou energii, která se ladně nechává vést, přijímá a reaguje na impulzy muže s elegancí a plynulostí. 

Tento vzájemný tanec vyžaduje důvěru, respekt a harmonii, kdy oba partneři respektují své role, a právě v této vyváženosti vzniká krásná dynamika plná vášně a propojení.

Role ženy v tangu je klíčová a nádherně ztělesňuje sílu ženské energie. Žena je v tanci vedena mužem, ale její úkolem není pasivita – naopak, aktivně reaguje na jeho pohyby, přijímá jeho vedení a svým vlastním způsobem přináší do tance ladnost, jemnost a kreativitu. Její schopnost naslouchat a být vnímavá k jemným signálům partnera zajišťuje plynulost a harmonii tance. Zároveň si zachovává svou vlastní autonomii a svobodu ve výrazu, což dává tanci hlubokou dynamiku a rovnováhu mezi silou a plynutím.

Role muže v tangu spočívá v tom, že on je ten, kdo vede, vytváří rámec a určuje směr celého tance. Muž je zodpovědný za to, aby svým pevným, ale jemným vedením poskytoval ženě bezpečí a prostor pro její pohyb a výraz. Jeho úkolem je nejen navigovat taneční kroky, ale také vnímat partnerčinu reakci, aby se společně mohli harmonicky pohybovat jako jeden celek. Správné vedení v tangu není o síle nebo dominanci, ale o citlivosti, respektu a schopnosti vytvářet prostor, ve kterém se může žena plně projevit a zářit.

Je také zajímavé uvědomit si, jak to vypadá, když je jeden z páru nebo oba ve zraněné přirozené energii.

ZKUŠENÝ MUŽ, NEZKUŠENÁ ŽENA

Když žena v tangu není ve své zdravé, přirozené ženské energii, ale muž ano, tanec ztrácí svou harmonii a plynulost. Muž může vést s pevností a jasností, ale pokud žena nedokáže přijímat jeho vedení, snaží se kontrolovat pohyby nebo je příliš rigidní, narušuje se přirozený tok tance. Místo ladného a vzájemného propojení vzniká napětí, když muž sice vede, ale žena se obává odevzdat se muži nebo nedůvěřuje jeho vedení.

NEZKUŠENÁ ŽENA, ZKUŠENÝ MUŽ

Když muž v tangu není ve své zdravé mužské energii, ale žena ano, tanec ztrácí pevný směr a strukturu. Muž, který nedokáže vést s jistotou a jasností, vytváří nejistotu v pohybu, což ženě brání, aby se mohla naplno odevzdat a svobodně plynout. Žena je připravená následovat a vnímat každý jeho impuls, ale pokud muž neprojevuje sebevědomé vedení, cítí se ztracená a musí se stáhnout nebo převzít kontrolu a předstírat, že ona není ta, co vede. To pak přeneseně vypadá, jako když žena muži obrazně doslova dláždí cestu, po které ji může vést. Výsledkem je nerovnováha, kde muž možná tápe ve svých rozhodnutích, a žena nemá prostor projevit svou ladnost a kreativitu.

NEZKUŠENÝ MUŽ I ŽENA

Když ani muž, ani žena nejsou ve své zdravé energii, tanec se stává chaotickým a neharmonickým. Muž nedokáže vést s jasností a žena nedokáže následovat s důvěrou, což vede k napětí, nedorozumění a ztrátě plynulosti. Oba se mohou snažit kontrolovat nebo naopak být pasivní, což narušuje vzájemné propojení a celý tanec ztrácí svou krásnou dynamiku.

Pokud bych to mohla shrnout, pak úkolem muže je vést a poskytovat rámec, ve kterém podporuje ženu, aby se mohla svobodně projevovat a na jevišti zářit. To muž dokáže jen tehdy, pokud bude dostatečně silný a zároveň citlivý, aby se mohl na ženu napojit a vést ji. 

Úkolem ženy je nechat se vést a důvěřovat mužskému vedení, aniž by se vzdávala své síly a jedinečnosti. Svou krásou, kreativitou, ladností a intuicí pak obohacuje tanec, zatímco umožňuje muži, aby ji vedl. K tomu však potřebuje znát sebe sama a být si sebe vědomá. Z toho pak plyne její vnitřní hodnota a síla, aby se nechala mužem vést.

Společně tak vytvářejí harmonii, kde mužská energie poskytuje pevný základ a ženská energie přináší plynulost a krásu, což dává celému tanci překrásnou hloubku a dynamiku.

Tak, jak se vám toto přirovnání harmonického propojení mužské a ženské energie k tangu líbilo? Zaznamenali jste, jak důležitou roli hraje vztah, který má muž nebo žena k sobě, a jak to ovlivňuje vztah s druhým člověkem?

Pojďme si to převést na podnikání. To, jaký vztah máme k sobě, má vliv nejen na naše vztahy s kolegy, spolupracovníky a zákazníky, ale ovlivňuje to celý náš přístup k podnikání. Je rozdíl dělat v podnikání rozhodnutí ze zdravého místa uvnitř, z dostatku, a dělat rozhodnutí z nedostatku a z nezdravých míst v sobě.

Proto bych se nyní ráda věnovala tomu, jak to v podnikání vypadá, když žena podniká ze své zdravé ženské energie tak, že nastaví soulad mezi svou přirozenou ženskou energií a integruje do svého podnikání také mužský princip.

YIN A YANG SYMBOLIKA

Než se do toho pustíme, můžeme si vzít na pomoc ještě jedno přirovnání a tím je symbolika yin a yang. Určitě tento symbol znáte. Symbol yin a yang představuje harmonii protikladů. Skládá se z kruhu rozděleného na dvě vzájemně se doplňující poloviny. Jedna polovina je černá (yin) s bílou tečkou uvnitř a druhá polovina je bílá (yang) s černou tečkou uvnitř. Tento symbol vyjadřuje rovnováhu mezi ženskou a mužskou energií, tmou a světlem, přičemž každá strana obsahuje prvek té druhé, což zdůrazňuje jejich vzájemnou propojenost a neoddělitelnost.

A než budeme pokračovat – nezapomeňte, že žena může mít v sobě zdravě převažující jak ženskou, tak i mužskou energii – že to nesouvisí s fyzickým pohlavím. Proto se budu věnovat i tomu, jak to v podnikání vypadá, když muž podniká ze své zdravé mužské energie a integruje do svého podnikání ženský princip. Pro zjednodušení a pro účely tohoto obsahu však mluvím o ženě – nositelce přirozeně ženské energie a o muži – nositeli přirozeně mužské energie.

Může se tedy stát, že jste sice pohlavím žena, ale s přirozeně zdravou mužskou energií – pak se na vás bude vztahovat část, kde budu mluvit o mužích, protože vaší přirozenou energií je energie mužská.

KDYŽ ŽENA PODNIKÁ ZE ZDRAVÉ ŽENSKÉ ENERGIE

Žena, která podniká ze své přirozené a zdravé ženské energie, se zaměřuje na svou autenticitu a jedinečnost, září svým vlastním světlem a přirozeně přitahuje to, co je s ní v souladu. Tento přístup vychází z hlubokého poznání sebe sama – svých hodnot, talentů i způsobu, jakým chce tvořit a inspirovat ostatní. Odtud vychází její vnitřní síla – ze sebepoznání a z nepohodlí a bolesti, před nimiž neutekla a kterým se postavila.

V podnikání taková žena:

  1. Využívá intuici a empatii – naslouchá svým klientům i vlastnímu nitru. Vnímá, co je pro ni přirozené a radostné, a nachází cesty, jak tyto kvality vložit do svého podnikání.
  2. Věří v sílu přitažlivosti – nehoní se za příležitostmi, neboli se nehoní se síťkou v ruce za motýli, ale pracuje na tom, aby její značka a podnikání vyzařovaly kvality, které k ní přitahují ty správné lidi, spolupráce a příležitosti.
  3. Vytváří krásné prostředí – v reálném i virtuálním světě dbá na to, aby její značka byla autentická, krásná a harmonická. To zahrnuje vizuální prvky, ale i celkový pocit a atmosféru, kterou její práce přináší.
  4. Buduje vztahy postavené na důvěře a obohacení – klade důraz na smysluplné a autentické vztahy s klienty, kolegy i dodavateli. Svou práci vnímá jako cestu k obohacování životů ostatních, ne jen jako transakční proces.

Stejně jako tanečnice, která se plně odevzdá tanci a září ve světle reflektorů, tak i žena podnikající s touto energií neustále prohlubuje své sebepoznání a nechává svůj osobní brand přirozeně a autenticky růst a vzkvétat. Taková značka pak k sobě přitahuje ty, kteří jsou s ní v souladu – stejně jako ty správné květiny přitahují správné motýly, aniž by za nimi musely běhat.

Aby byla žena podnikající ze své přirozené ženské energie v harmonii, potřebuje do svého podnikání integrovat také mužský princip, což jí umožňuje dosáhnout stability a vyváženosti.

V podnikání taková žena tedy také:

  1. Stanovuje cíle a plánuje – mužský princip jí v podnikání pomáhá zaměřit se na konkrétní cíle. Ví, kam chce svou značku směřovat, a připravuje jasný plán, který jí umožní tohoto cíle dosáhnout. To jí poskytuje pevnou strukturu, v rámci které může nechat své kreativní nápady volně plynout. Je to stejné, jako když muž v tangu poskytuje ženě vedení a rámec, ve kterém může být ve flow a přirozeně zářit.
  2. Je zodpovědná a konzistentní – mužská energie přináší do jejího podnikání disciplínu a schopnost jít vytrvale za svými cíli. Udržuje určitou pravidelnost a řád, například v komunikaci s klienty, v marketingu nebo v organizaci pracovního času.
  3. Analyzuje a vyhodnocuje – mužský princip jí pomáhá podívat se na výsledky svého podnikání s odstupem a kritickým okem. Věnuje čas reflexi a vyhodnocení toho, co funguje a co je třeba vylepšit, což jí umožňuje rozvíjet své podnikání efektivněji, strategicky a vnášet do něj tolik potřebnou strukturu a procesy.
  4. Nastavuje hranice – mužská energie ženě také dává sílu stanovit si jasné hranice, například v komunikaci s klienty, při určování pracovního času nebo ve stanovení ceny. Tím si chrání svůj osobní prostor, který potřebuje pro regeneraci, pro vyváženou péči o sebe i o druhé a pro bytí v přítomném okamžiku, kdy kreativně tvoří ze svého flow.

A co z toho vyplývá? Že stejně jako u symbolu yin a yang, kde ženská bílá energie obsahuje mužskou černou tečku, i podnikatelka potřebuje začlenit mužský princip do svého ženského podnikání. 

Je to právě ta černá tečka, která jí poskytuje pevnost a zaměření, a která ji činí celistvou. Tím vytváří harmonii mezi plynulostí a pevností, mezi kreativitou a strukturou. S touto rovnováhou se její podnikání stává stabilním a přitažlivým, protože odráží jak jemnost a krásu ženské energie, tak pevnost a odhodlání mužské energie.

A nyní se pojďme podívat na muže.

KDYŽ MUŽ PODNIKÁ ZE ZDRAVÉ MUŽSKÉ ENERGIE

Muž, který podniká ze své přirozené a zdravé mužské energie, se zaměřuje na strukturu, plánování, sílu a vedení. Jeho vnitřní síla vychází z hlubokého sebepoznání a přijetí, což mu umožňuje podnikat s jistotou a stabilitou. Tento muž se nesnaží soupeřit nebo dokazovat druhým svou hodnotu, ale spíše buduje svůj byznys jako odolnou pevnost. 

Zná sám sebe, má jasnou vizi a svou energii dává tam, kde to je skutečně potřeba. Každý jeho krok v podnikání má pak smysl a přináší hodnotu – podobně jako z jednotlivých kamenů pečlivě vystavěný hrad, který odolává náporům času a láká k sobě ty, kdo hledají prostor pro svůj růst a pevné zázemí.

Muži v této energii se neopírají o agresivní marketing nebo o honbu za pouze finančními příležitostmi. Místo toho si uvědomují sílu přitažlivosti a autenticity – budují svůj byznys tak, aby sám přitahoval lidi, kteří s nimi rezonují a chtějí sdílet jejich cestu. 

Svým klidem a vnitřní silou se tak podobají stromům s hlubokými kořeny a mohutnými korunami, které pevně stojí a poskytují podporu, ochranu i prostor pro růst těm, kteří se ocitnou pod jejich větvemi.

Klidná síla a odvaha k muži v podnikání přirozeně přitahuje lidi, kteří s ním sdílejí stejné hodnoty a jsou připraveni růst, spolupracovat a něco tvořit společně. Podobně jako tanečník v tangu vede a poskytuje strukturu a směr ženě, která s ním díky tomu může spolupracovat a kreativně se vyjádřit a tvořit ve svém flow.

V podnikání takový muž:

  1. Má jasnou vizi a hodnoty – ví, kdo je, a má jasnou představu o tom, jaké hodnoty jeho značka ztělesňuje a směřuje své úsilí tímto směrem. Jeho jasná vize je pro něj kompasem, který mu umožňuje zůstat na cestě i v okamžicích výzev a nejistoty.
  2. Využívá disciplínu a strukturu – mužská energie přináší do podnikání řád a disciplínu. Ví, jak stanovit hranice a organizovat svůj čas tak, aby byl efektivní. Tato struktura mu poskytuje prostor pro rozhodování, které vede k udržitelnému růstu.
  3. Buduje autentické vztahy – dbá na to, aby jeho vztahy s klienty, partnery i týmem byly založeny na důvěře, respektu a vzájemné inspiraci. Záleží mu na tom, aby jeho práce přinášela hodnotu a měla smysl pro všechny zúčastněné.
  4. Naslouchá svému nitru – ačkoliv mužská energie bývá spojována s racionalitou, tento muž dokáže naslouchat své intuici a pocitům. Vnímá, kdy je třeba jít vpřed a kdy se stáhnout, a respektuje také cykly růstu a regenerace.

Aby muž podnikající ze své přirozené mužské energie dosáhl harmonie, potřebuje do svého přístupu integrovat také ženskou složku, která mu přináší pružnost, intuici a schopnost být vnímavý k potřebám svého podnikání, týmu a klientů.

V podnikání takový muž tedy také:

  1. Projevuje kreativitu a flexibilitu – ačkoliv struktura je jeho doménou, ví, že změna a adaptace jsou nezbytné. Ženský princip mu umožňuje přizpůsobit se novým situacím a pružně reagovat, což jeho podnikání udržuje živé a inovativní.
  2. Podporuje harmonii a rovnováhu – chápe, že úspěch nepřichází jen z tvrdé práce, ale také z odpočinku a regenerace. Pečuje o své fyzické i mentální zdraví, což mu umožňuje zůstat silným, motivovaným a ve správné energii.
  3. Vytváří prostředí přitažlivé pro druhé – ačkoliv jeho značka působí pevně a strukturovaně, zároveň je otevřená a příjemná pro ty, kdo k němu přicházejí. Záleží mu na tom, aby jeho práce vyzařovala jak sílu, tak jemnost, což přirozeně přitahuje klienty i partnery, kteří sdílejí jeho hodnoty.

Pokud se opět vrátíme k symbolice yin a yang, kde černá představuje mužský princip s bílou ženskou tečkou uvnitř, najdeme v něm znázornění, že úplnost nastává až tehdy, když se mužská energie spojí s ženským principem. Tato bílá tečka přináší černé mužské energii jemnost, vnímavost a plynutí. S touto novou rovnováhou se pak mužské podnikání stává odolným, inspirujícím a přitažlivým pro ty, kteří hledají stabilitu i propojení. 

Tak a blížíme se ke konci. Co na tuto mužsko-ženskou energetickou harmonii říkáte? Naleznete v tomto konceptu pro sebe a pro své podnikání nějakou inspiraci na změny, které můžete v praxi aplikovat? 

Pokud ano, tak jaké změny a akční kroky by to mohly být? A které malé kroky by bylo možné aplikovat do vašeho podnikání už třeba zítra nebo pozítří? 

Pokud tápete nebo potřebujete na této cestě podpořit a provést, ráda tu pro vás budu v rámci byznys koučinku a mentoringu. 

SHRNUTÍ 

Dovolte mi tedy ještě malé shrnutí. Dnes to bylo o poznání ženské a mužské energií a pochopení, jak může jejich rovnováha pozitivně ovlivnit úspěch v podnikání. Typicky ženské kvality zahrnují intuici, kreativitu a empatii, zatímco mužská energie se vyznačuje silou, strukturou a zaměřením na výkon. 

Na příkladu tanga jsme si ukázali, že žena musí být dostatečně silná, aby dovolila muži nechat se vést a muž musí být zase dostatečně citlivý, aby se dokázal na ženu napojit. 

Když je mužsko-ženská energie nevyrovnaná, mohou se v podnikání objevit problémy – žena může být příliš kontrolující nebo naopak bez jakékoliv struktury, zatímco muž může být buď příliš autoritativní nebo potlačující své emoce. Harmonie mezi těmito dvěma energiemi je klíčem k efektivnímu a udržitelnému podnikání. 

Na příkladu yin a yang jsme si také názorně ukázali, jak se tyto energie mohou harmonicky doplňovat. 

ZAVĚR 

Rovnováha mezi ženskou a mužskou energií je zásadní nejen pro podnikání, ale i pro osobní rozvoj a zdravé vztahy. Slazení těchto dvou energií umožňuje podnikatelům i podnikatelkám dosáhnout větší harmonie, stability a dlouhodobého úspěchu. 

V závěru tedy docházíme k tomu, že když žena propojí svou přirozenou intuici s mužskou strukturou, nebo když muž integruje kreativní flow do svého strukturovaného přístupu, dojde k vyladění energie. Tato harmonická vnitřní energie pak autenticky vyzařuje směrem ven. A protože je tato energie čistá, jasná a bez zmatení či blokací, přitahuje k sobě správné příležitosti, spolupráce a zákazníky – a podnikání pak může růst a vzkvétat. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Načerpejte inspiraci, získejte užitečné tipy a stáhněte si zdarma hodnotné online produkty. 

V sekci získáte tipy na knihy a užitečné nástroje, e-book, Showit šablonu zdarma, doporučení na inspirativní podnikatelky a ochutnávku přednášek z LUCIES online. 


inspirativní sekce

Inspirace, tipy & zdroje pro vaše podnikání